کنجد

دسته:

توضیحات

دانه کنجد يکي از سرشارترين منابع در میان دانه های روغنی محسوب می شود که علاوه بر تغذیه در صنایع گوناگون از جمله ورنی سازی ، آرایشی و بهداشتی  نیز استفاده می شود.

کنجد گیاهی است يك ساله با ارتفاع حدود يك متر كه قسمت انتهايي ساقه آن پوشيده از كرک است. برگ‌هاي آن بيضي، باريك و نوك تيز است. گل‌هاي آن به رنگ سفيد يا قرمز، به طور تك تك در كناره برگ‌هاي قسمت انتهايي ساقه ظاهر مي‌شوند. ميوه اين گياه به صورت كپسول و محتوي دانه‌هاي كوچك و مسطح و بيضوي است كه دانه كنجد ناميده مي‌شود و قسمت مورد استفاده اين گياه است.

دانه‌هاي کنجد به رنگ‌هاي سفيد، خاکستري و سياه است که روغن دانه‌هاي سفيد مرغوب‌تر از ساير رنگ‌ها است.
در حال حاضر، توليد كنجد در تمام دنيا درحدود دو ميليون تن در سال است كه قسمت عمده آن براي روغن كنجد مصرف مي‌شود.
چين، بزرگ‌ترين توليد كننده آن است. پس از آن، به ترتيب هندوستان، حبشه، نيكاراگوئه، سودان، مكزيك، گواتمالا و سرانجام آمريكاي شمالي قرار دارند.

در ايران نيز مقدار محدودي کنجد كاشته مي‌شود كه دانه آن بيش از 90 درصد براي گرفتن روغن و تهيه ارده و حلوا ارده و مقدار محدودي نيز به شكل دانه مصرف مي‌شود.در اروپا و آمريكاي شمالي، روغن كنجد به مقدار زيادي براي توليد مارگارين و ساير روغن‌هاي خوراكي با كيفيت بالا مصرف مي‌شود.

ترکیب شیمیایی دانه های کنجد

دانه کنجد شامل 35 الی 51.5 درصد چربی ، 4 الی 8 درصد رطوبت ، 6.8 الی 12.5 درصد کربوهیدرات ، 5 الی 6 درصد خاکستر ، 3 الی7 درصد فیبر و 17 الی 22 درصد پروتئین است..كنجد گياهي است كه محتوي دانه هاي ريز و به رنگ سفيد، قهوه اي يا سياه است و حاوي مواد معدني متعددی مانند ليزين و ليستين است و حدود 60 درصد ان را روغن تشکیل داده
استفاده از روغن کنجد خستگي فكري را كاهش داده و مصرف موضعي آن مي تواند در بهبود ترميم بافت ها موثر واقع شود.
همانطور که گفته شد دانه کنجد حاوی سطح بالایی از چربی و پروتئین است.ترکیب شیمیایی دانه کنجد بسته به گونه ، محل ، رنگ و اندازه دانه میتواند متفاوت باشد اما به طور میانگین حجم چربی دانه کنجد حدود 50 درصد است در حالی که حجم پروتئین آن حدود 25 درصد است.

خواص طبی:

از نظر طب سنتی ایران گرم و تر است، بسیار مغذی است و در اکثر کشورهای فقیر دنیا به عنوان جانشین گوشت به کار می رود.

سایر خواص کنجد:

  1. چاق کننده و تقویت نیروی جنسی
  2. برای رفع قلنج مفید است (برای این اثر آنرا را آسیاب کرده و با سرکه مخلوط و میل گردد)
  3. گرفتگی صدا را باز می کند.
  4. نرم کننده معده و روده است.
  5. کره آن که در کانادا به تاهینی معروف است شبیه ارده می باشد و غذای خوبی برای کودکان است.
  6. ضماد آن پوست را نرم می کند ، کبودی ، تورم و سیاهی پوست را ازبین می برد
  7. اگر به محض سوختگی ضماد کنجد به محل سوختگی زده شود پوست تاول نمی زند و درد نیز ازبین می رود.
  8. اگر ریشه آنرا را در آب بجوشانید و با آب آن موی سر خود را بشوئید موجب تقویت و سیاهی موی سر خواهد شد.
  9. اگر برگ آن را به سر بمالید باعث رشد و سیاهی موی سر می شود.
  10. ارده نرم کننده معده و روده ها است.
  11. کنجد ادرار آور و قاعده آور است.
  12. فشار خون را کاهش می دهد.
  13. ضد رماتیسم است.
  14. درمان کننده بواسیر است.
  15. از روغن کنجد شامپو درست می کنند که برای تقویت موی سر مفید است.
  16. کنجد برای رفع ناراحتی کیسه صفرا مفید است.
  17. کوبیده آن با عسل علاج نفخ شکم و باد روده هاست.
  18. دم کرده برگ های آن ، اسهال خونی را برطرف می کند.
  19. روغن کنجد برای رفع تنگی نفس ، سرفه خشک و زخم ریه مفید است.
  20. روغن کنجد سوزش ادرار را رفع می کند.
  21. مالیدن روغن کنجد به پوست صورت موجب درخشانی، شفافیت و نرم شدن پوست می شود.

زکریای رازی

زکریای رازی می گوید کوبیده کنجد و مغز گردو و توت خشک به نسبت مساوی علاج فراموشکاری و لرزیدن اندامهای بدن مثل لرزش دست و سر است که برای اثر پذیری از مخلوط هر سه باید به مدت یک ماه هر روز دو قاشق غذاخوری ازکوبیده این سه گیاه میل نمود.

نقد و بررسی‌ها

هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.

اولین کسی باشید که دیدگاهی می نویسد “کنجد”

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فهرست